Google: internet in de ruimte

Door op 6-17-2013 in ICT nieuws

Google is deze week een pilot beginnen in Nieuw Zeeland die als doel heeft om draadloos internet en Wi-Fi naar afgelegen locaties te brengen. ‘Project Loon’ moet er door middel van hoog in de atmosfeer zwevende ballonnen voor zorgen dat ook daar internet te gebruiken is.

In Nieuw Zeeland werden de eerste dertig ballonnen gelanceerd. In totaal zullen vijftig testers vanaf de grond gebruik maken van het internet. Dit gebeurt via speciale antennes. Twee derde van de wereldbevolking heeft geen toegang tot een snelle en betaalbare internetverbinding. Project Loon moet hier volgens Google verandering in brengen. Het project zit echter nog in een ‘zeer experimentele fase’.

De onderzoekers van Google denken een manier te hebben gevonden waarmee ze de ballonnen op twintig kilometer hoogte kunnen besturen. Dit gebeurt door middel van windstromen in de atmosfeer. Het uiteindelijke doel is om een netwerk van ballonnen te creëren dat een internetverbinding levert op de meest afgelegen plekken. De snelheid is vergelijkbaar met die van een 3G-verbinding.